Lefkoşa’da yarın “Onur Yürüyüşü” var Lefkoşa’da yarın “Onur Yürüyüşü” var

Yönetmelik yetkililerin, gazetecileri ve editörleri gözaltına almalarını, yaptırım uygulamalarını, ofislerini aramalarını veya elektronik cihazlarına izinsiz gözetim yazılımı yüklemeleri dâhil kaynaklarını açıklamaları yönünde baskı yapmalarını yasaklıyor.

Oylamadan bir gün önce bir Macar gazeteci, Avrupa Medya Özgürlüğü Yasası Raportörü Sabine Verheyen ile yaptığı görüşme sırasında, ciddi suçları soruşturan bir adli makamın verdiği yetkinin ardından gazetecilerin cihazlarına casus yazılım yüklenmesi olasılığına ilişkin endişelerini dile getirdi. Verheyen, genel hukukun üstünlüğüne saygı duyulmayan ülkelerde bunun hâlâ sorun olabileceğini kabul etti ancak konuyu düzeltmek için ikincil bir yasanın çıkacağını söyledi.

Milletvekilleri, gazetecilerin cihazlarına casus yazılım kurulumuna izin verileceği durumlarda, deneklerin gözetim gerçekleştikten sonra bilgilendirilme hakkına sahip olacağı ve buna mahkemede itiraz edebilecekleri yönünde oy kullandı.

Verheyen'in de altını çizdiği gibi, medya sahipliğinde şeffaflık, düzenlemenin temel hedeflerinden biri oluyor.

Avrupa Parlamentosu, kamu medyasının şeffaf ve objektif prosedürler kullanılarak finanse edilmesi ve finansmanın sürdürülebilir ve öngörülebilir olması gerektiğine de oy verdi.

Kamuya ait medya kuruluşlarının siyasî amaçlarla kullanılmasını önlemek için başkan ve yönetim kurulu üyelerinin yeterince uzun görev süreleri için şeffaf ve ayrımcı olmayan prosedürlerle seçilmesi gerekiyor.

Yeni düzenlemeye göre, kamuoyunun medyayı kimin kontrol ettiğini ve haberciliği hangi çıkarların etkileyebileceğini bilmesini sağlamak amacıyla tüm haber ve güncel olayları büyüklüklerine bakılmaksızın doğrudan veya dolaylı olarak devlete ait olup olmadıkları da dâhil kuruluş sahipleri hakkındaki bilgileri ulusal bir veri tabanında yayımlamak durumunda olacaklar.

Devlet reklâmlarıyla ilgili olarak da AB üyesi olmayan ülkeler dâhil devlet reklâmlarından alınan fonlar ve devlet mali desteğinin de haber yapılması, medyaya veya çevrim içi platformlara sağlanan kamu fonlarının kamusal, orantılı ve ayrımcı olmayan kriterlere göre tahsis edilmesi gerekecek.

Düzenlemede, Facebook, X (eski adıyla Twitter) veya Instagram gibi çok büyük çevrim içi platformların bağımsız medya içeriklerini keyfi olarak kısıtlamasını veya silmesini önleyecek bir sistem de yer alıyor. Platformlar, haberin içeriğini silmek veya kısıtlamak istediğinde medyaya bilgi verecek ve yanıt almak için 24 saat süre tanıyacaklar. Platform, ancak yanıt alındıktan sonra (veya yanıt gelmediğinde), hâlâ şartlarına uymuyorsa içeriği silebilecek veya kısıtlayabilecek.

KHA