Temsilciler Meclisi Başkanı Annita Demetriou, pazartesi günü Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi'ndeki (AKPM) Yunanistan heyetinin başkanı ve üyeleriyle bir araya geldikten sonra, Kıbrıs ile Yunanistan arasındaki güçlü bağın, Kıbrıs'ın en büyük diplomatik avantajı olduğunu söyledi.

Eski Yunanistan Dışişleri Bakanı Dora Bakoyannis, Avrupa Konseyi'ndeki iki heyetin çoğu durumda tek vücut hareket ettiğine değindi. Kıbrıs'taki Yeşil Hat'a değinerek, Avrupa'da ve Lefkoşa'da hâlen bir duvarın var olmasının bir "utanç" kaynağı oluşturduğunu ifade etti.

Demetriou, Bakoyannis ile özel bir görüşme yaptıktan sonra, Yunan ve Kıbrıslı heyetler de bir araya geldi.

Demetriou ve Bakoyannis, iki heyetin yakın ilişkileri ve iş birliğine değindiler. Demetriou, şu anda Kıbrıs'ın karşı karşıya olduğu ciddî bir konu olan muazzam göç akınlarını ele aldıklarını belirtti.

Yeşil Hattı ziyaret eden Yunanistan milletvekilleri, yarın Kıbrıslı meslektaşlarıyla birlikte hazirandaki Avrupa seçimlerine ilişkin bir yuvarlak masa görüşmesine katılacaklar.

Bakoyannis, Kıbrıs sorunu, ilkeler ve değerler için mücadele ettiklerinde tek vücut hareket ettiklerini ifade etti. Başkent Lefkoşa'yı bölen Yeşil Hat’a değinerek, bunu asla kabul etmeyeceklerini ve kabullenemeyeceklerini söyledi.

İki heyet ayrıca Kosova meselesini de görüştü. Bakoyannis, Kosova'nın yaklaşık 1,5 yıl önce Avrupa Konseyi'ne üye olmak istediğini belirtti. Bakanlar Konseyinin, Genel Kuruldan bir görüş raporu istediğini ve raporun Kosova'nın üyeliği için raportör olarak kendisine ulaştığını açıkladı.

Bakoyannis, raporun olumlu olduğunu ve Kosova'daki Sırp azınlığın haklarının daha fazla korunması için yapılması gerekenleri içerdiğini ifade etti. Kosova'nın AB'nin tüm hukuk kültürünü hukukî açıdan tamamen benimsediğini belirterek, uluslararası toplumdan çok güçlü bir baskı olduğunu sözlerine ekledi.

Yunan milletvekili, Kosova'nın Avrupa Konseyi'ne katılıp katılmayacağına Genel Kurul'un karar vermediğini, çünkü bu bir danışma organı olduğunu belirtti. Nihaî kararın Bakanlar Konseyi tarafından verileceğini ekledi. Görüşün, Kosova'nın statüsünden bahsetmediğini, çünkü Genel Kurul'un bir yerin devlet statüsüne sahip olup olmadığını söylemenin görevi olmadığını vurguladı. İlgilendikleri şeyin orada yaşayanların insan haklarına saygı olduğunu ifade etti. 

Bakoyannis'e göre Kıbrıs ve Kosova tamamen farklı vakalar olup, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi de Kıbrıs'ın işgal altındaki bölgelerinin durumunun, Kosova'nın durumundan farklı olduğunu açıklığa kavuşturmuş durumda.

KHA