Operasyonun, MOSSAD'ın Macaristan’da paravan bir şirket aracılığıyla Tayvan'dan aldığı çağrı cihazı lisansıyla başladığı ve bu cihazların patlayıcılarla donatılarak Hizbullah’a gönderildiği anlaşıldı. Bu süreçte BAC adlı şirketin ve kurucusu Cristiana Barsony-Arcidiacono'nun kritik bir rol oynadığı belirtildi.

7 Ekim 2023’ten beri Gazze’ye saldırılar düzenleyen ve çok sayıda Filistinlinin ölümüne neden olan İsrail, son olarak Lübnan’da Hizbullah’ın kullandığı cihazları hedef aldı. Yaklaşık 40 kişinin öldüğü ve binlerce kişinin yaralandığı saldırıların ardındaki gizemli patlamalar dünya gündemindeyken, konuya ilişkin yeni bilgiler gün yüzüne çıkıyor.

İsrail saldırılar hakkında resmi bir açıklama yapmamış olsa da, ABD ve İsrail basınına konuşan güvenlik kaynakları, operasyonun Mossad tarafından uzun süredir planlanan bir harekât olduğunu ileri sürdü. Uzmanlar, İsrail’in cihazlara tedarik aşamasında erişerek patlayıcı yerleştirdiği yönünde fikir beyan etmişti. Ancak New York Times’ın haberine göre, Mossad bu cihazları kendisi üretmiş olabilir. İddiaya göre, Hizbullah lideri Hasan Nasrallah’ın, İsrail’in akıllı telefonlara erişim sağlayabilme yeteneğini fark etmesi üzerine, düşük teknolojili cihazlara geçme stratejisi Mossad’ın avantajına dönüştü ve İsrail bu durumu bir fırsat olarak değerlendirdi. Bu geçiş sayesinde, cihazların içine patlayıcı yerleştirilerek düşman hattında bomba gizleme imkânı doğdu.

Hizbullah’a gönderilen cihazların tedarik edildiği Macaristan’daki BAC Consulting şirketinin yanı sıra, Bulgaristan ve Norveç'te de paravan şirketler kurulduğu ve dikkat çekmemek için bazı küçük müşteri bağlantıları oluşturulduğu belirtiliyor. Bulgaristan güvenlik kaynaklarına göre, bir Bulgar şirketi aracılığıyla 1,6 milyon euroluk bir transferin Macaristan’a gönderildiği tespit edildi. Bu cihazların ilk sevkiyatı 2022 yazında gerçekleşmiş ve özellikle geçtiğimiz yaz aylarında binlerce cihazın Lübnan’a ulaştırıldığı kaydediliyor.

Tayvan merkezli Gold Apollo şirketi, cihazların patlamalarda yer almadığını ve BAC Consulting tarafından üretildiğini açıkladı. Şirketin finansal kayıtlarını inceleyen BBC ise, gelir beyan edilmesine rağmen ticari faaliyetlere dair herhangi bir veri bulunmadığını bildirdi. Ayrıca şirketin internet sitesine erişim sağlanamazken, Linkedin profilinde yer alan iş ortaklıkları ise İngiltere yetkilileri tarafından reddedildi.

İsrail'in Beyrut'a düzenlediği hava saldırısında 6 kişi öldü İsrail'in Beyrut'a düzenlediği hava saldırısında 6 kişi öldü

Cristiana Barsony-Arcidiacono, Financial Times'a yaptığı açıklamada cihazları üretmediğini, sadece aracı olduğunu belirtmişti. Ancak cihazların neden patlatıldığı konusunda farklı görüşler var. Arap savunma kaynakları, cihazların patlayıcılarının tespit edilmesi nedeniyle saldırıların erken gerçekleştirildiğini öne sürüyor.

İkinci dalga patlamalar ise telsizleri hedef aldı. Lübnan İletişim Bakanlığı, bu patlamaların Japonya menşeli ICOM firmasına ait IC-V82 model telsizlerde gerçekleştiğini duyurdu, ancak bu ürünlerin lisanssız olduğu açıklandı. Firmanın yaptığı açıklamada ise, bu modellerin 2004-2014 arasında üretildiği ve daha sonra üretimin durdurulduğu belirtildi.

KIBRISIN SESİ HABER MERKEZİ

Editör: Kıbrısın Sesi