Sol Gençlik, Doğu Akdeniz Üniversitesi tarafından eğitim harçlarına yapılan artışa ve yüksek öğrenime erişimdeki fahiş fiyat engeline tepki gösterirken, “Küçücük adamızda gençler eğitime erişimden ve ülkesini tanımaktan mahrum şekilde yetişiyorlar” ifadelerini kullandı.

Açıklamanın tamamı şu şekilde:

Kuzeyde yaşayan Kıbrıslıların içinde bulunduğu belirsizlik, politik karmaşa var olan işsizlik ve iş bulamama endişelerine yüksek öğretim eğitimi alamama da eklendi. Kendi ülkemizin hiçbir tarafında insan yerine bile konulmazken, artan okul ücretleri ise eğitime erişimin herkes için eşit olmadığını tekrardan kanıtlamış oldu. 

Satılan ormanlarımız, yeşil alanlarımız , denizlerimiz, hava sahamız evlerimiz ve arsalarımız yetmedi, eğitim hakkımızda uzun zamandır elimizden yavaş yavaş alınmaya çalışılmakta. En güvenilen eğitim kurumlarından bir tanesi olan Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) gelecek dönem yeni başlayacak KKTC vatandaşı öğrencilerden 130-326 bin Türk Lirası gibi bir miktar talep edeceğini belirtmiştir. Yeni kayıt ve eğitime devam eden vatandaşlar için ücretlendirme tablosu DAÜ Mali İşler tarafından açıklanmıştır. 

Normal şartlarda, yönetimler için kendi vatandaşlarının eğitime erişimi öncelikli olup, her zaman daha ucuza eğitim alabilmesi amaçlanmaktadır. Dünyanın öbür ucunda bulunan ülkelerin öğrencileri devletlerinden destek alırken, bizlere düzgün eğitim alanı ve araç desteği dahil sağlanmamaktadır. 

Bu fiyatlara rağmen KKTC vatandaşı öğrenciler için DAÜ uygun fiyatlı okullar arasında yer almaktadır. Türkiye’de KKTC vatandaşları için kontenjan olanakları olsa dahil öğrenciler giriş için yüksek fiyatlarla karşı karşıya kalmaktadır. Ancak bu durum ülkelerin kendi vatandaşlarını öncelikli görüp daha ucuz eğitime erişim imkanı vermesiyle anlaşılabilmektedir.. 

Bu ülkede hala daha devlet eliyle konteynerlarda eğitim görmek zorunda bırakılan çocuklar var. Tekradan TC’den gelen öğrencileri baz alacak olursak, bu öğrencilerin çoğunun devlet bursu , çeşitli kurumların bursları , bir çoğunun ucuz şekilde barınabileceği yurtlar ve ücretsiz veya nerdeyse ücretsiz fiyatına yeyebilecekleri yemekler gibi olanakları vardır.

374 sürücü rapor edildi 374 sürücü rapor edildi

Bu olanaklar bu öğrencilere başka bir ülkedeyken sağlanabiliyorken Kıbrıs’ın kuzeyinde doğan , hayatına burda başlamış ve eğitimine burda devam etmeye çalışan gençlerin bursların zamanında yatırılması bile fazla görülüyor. Yüksek onur öğrencilerinin bazıları sırf devlet bursları tüzüğündeki bazı maddeler sebebiyle burs alması engellenmektedir. 

Daha çok kayıt ve müşteri politikasıyla ilerleyen Kıbrıs’ın kuzeyindeki üniversiteler, fark edileceği üzere hazırlık derslerini ve sınavlarını çok kolaylaştırmışlardır. 

Yabancı dil eğitimi dahil bulunmayan yabancı öğrenciler KKTCli olmadıkları halde burs başta olmak üzere çeşitli olanakları varken, bizim bir çok gencimiz okul harçları engeli ve yaşam mücadelesi nedeniyle hayallerinden vazgeçip farklı alanlara yönelmek zorunda bırakılmaktadır. 

Bir “öğrenci” olarak otobüsle Lefkoşa-Mağusa gidiş-dönüş size nerdeyse 300 TL’ye mal olacaktır. Şehiriçi otobüs fiyatları ucuz gibi gözüksede aslında mesafeye gore çok yüksek bir fiyatta olduğu ortadadır. Kullanılan eski otobüslerin çevre kirliliğine yol açması, insan sağlığını tehdit etmesi bir yana, can güvenliğini de riske atmaktadır. 

Küçücük adamızda gençler eğitime erişimden ve ülkesini tanımaktan mahrum şekilde yetişiyor. Bu sorun gelecekte çok daha fazla büyüyecek ve gençler geri dönmemek üzere göç edip sayımız daha da azalacaktır.

Editör: Kıbrısın Sesi