Almanya’da Kış Tatili

Christmas zamanları Almanya’ya gitmek hem havaların soğukluğu, hem de birçok yerin kapalı olmasından dolayı pek de tercih edilecek zamanlar değil esasında. Ancak benim amacım gezmekten çok kızımla beraber olmak ve yeni yılı beraber karşılamak olduğundan benim için hiç de dert değil. Aralık ayında gitmenin en güzel yanı her yerin ışıl ışıl Christmas süsleri ile kaplanmış sokaklar ve Christmas marketler cazip kılıyor Almanya’yı. Ve tabi birçok Avrupa ülkesini. 

JENA’DA ÖĞRENCİ OLMAK

Kızım Helin’in Almanya’da okuduğunu birçoğunuz biliyordur. Çünkü Üniversite eğitimi için 2019 yılında Almanya’ya gittiği yıl “Almanya’da öğrenci olmak” başlıklı makalemi yazmıştım. Bu yazım epeyi okuyucuya ulaşmış hatta Almanya’da okumak isteyen birçok genç arkadaşımız bu yazı ile bana ulaşıp hem Helin’den hem de benden bilgi almıştır. Bizim danışmanlığımız ile birçok genç arkadaşımız da şu an Helin gibi Almanya’da okumaktadır. Bir yazar için yazdığı yazının bu kadar işe yaradığını görmek inanılmaz bir mutluluktur.

JENA’YA İKİNCİ ZİYARET

Helin genellikle tatil için şubat ve ağustos aylarında Kıbrıs’a gelebiliyor. Yeni yıl için de ben gidiyorum. En son 2021 kışında gitmiştim. Christmas zamanlarını Almanya’da geçirip yeni yılı karşılamak için de Prag’a gitmiştik Helin ile. Yeni yılı geçirdiğimiz gecenin sabahında tüm ailemiz için o kapkara haberi almıştık Prag’ta. Apar topar büyük bir acı ile dönmüştük Helin ve Berlin’de doktor olan yeğenim Ege ile birlikte. Bir sonraki yeni yılda gidememiştim Almanya’ya, Helin Kıbrıs’a gelmişti. Bir arada olabilmek için. O gün bugündür yeni yıl kutlamıyoruz ailece. Prag güzel bir kentten çok o kötü haberi aldığımız kent olarak kazındı belleğime. Bir daha da gidebilir miyim bilmiyorum. 

LEİPZİG’DE MİNİK BİR MOLA 

Almanya’nın Jena kenti Leipzig kentine 1 saatlik uzaklıkta bir kent. Jena’ya gelmek için Leipzig havaalanına inip trenle 1 saat yolculukla Jena’ya ulaşabilirsiniz. Leipzig’e üçüncü, Jena’ya ise ikinci gelişim olduğundan Helin’e beni karşılamana gelmene gerek yok demiştim. Helin de tamam demişti. Leipzig Havaalanına indiğimde hayli yorgun bir vaziyette, havaalanının kapısında canım kızımı bir buket gülle beni beklerken görmek nasıl mutlu etti beni anlatamam. Tam sürpriz olmuştu benim için. Çok romantik bir çocuğum var. Çok şanslıyım. 

Leipzig Havaalanından Leipzig Hauptbahnhof’a (tren istatyonu ve alış-veriş merkezi) trenle gidiyoruz. Helin’in ilk yılı burada geçtiğinden ben de burayı çok gezmiş ve çok beğenmiştim. Hatta Leipzig’i yazmıştım da. O yüzden biraz zaman geçirip bir şeyler içmek istedim. Meşhur Lukas cafede Almanya’nın tatlılarından yemeden geçip gidemezdim. Kısa molanın ardından Jena’ya Helin’in evine vardık.  

 JENA HAKKINDA BİLGİ

Eski Doğu Almanya’daki sakin bir şehir Jena. Nüfusu sadece 111.000 , yaklaşık 22.000 öğrenci eğitim görüyor Jena’da. Thüringen Eyaletinin ikinci büyük şehri ve sokakta karşılaştığınız her beş kişiden biri muhtemelen üniversite öğrencisi. Durum böyle olunca şehir dışından gelen genç nüfus Jena’yı havalı ve modern yapıyor. Jena, kozmopolit büyük şehirlerin aksine, şehir merkezinde arkadaşlarınızla ve tanıdıklarınızla sık sık buluşacağınız ve yerlisi gibi benimseyeceğiniz bir şehir. 

JENA BİLİMİN MERKEZİ

Dünya çapında ün yapmış Friedrich Schiller Üniversitesi (FSU) ve Ernst Abbe Üniversitesi (EAH), Jena’da okumayı cazip kılan nedenlerden. Kızım Helin de Friedrich Schiller Üniversitesi (FSU)’de Psikoloji okuyor. Girmesi de mezun olması da oldukça zor. Jena tam bir bilim ve üniversite şehri örneklerinden. Max Planck Karmaşık Sistemlerin Fiziği Enstitüsü ve Leibniz Bitki Biyokimyası Enstitüsü dahil olmak üzere üniversitesi ve araştırma kurumlarıyla tanınır. Şehir aynı zamanda aralarında Carl Zeiss AG ve Jenoptik AG’nin de bulunduğu birçok büyük şirkete ev sahipliği yapmaktadır. Şehirdeki her üç kişiden biri ya üniversitede okuyor ya da çalışıyor. Çok genç bir kent. Öğrenciler için aranılan her şeyin özenle tasarlandığı söylenebilir. Helin Almanca kursunu Leipzig’de yapmıştı. (ilgilenenler Google’dan “Almanya’da öğrenci olmak”/Filiz Uzun makalemi aratıp, okuyabilir)

Jena birçok üniversite kentine göre bir miktar daha ucuz. Her mekan, her alış-veriş merkezi öğrenci için tasarlanmış sanki. Öğrenci yurdu ve öğrenci odaları da birçok ülkeye göre daha uygun. Boş yurt odası ya da apartman dairesi bulmak güç olsa da olanlar da öğrenci için kiralanacaksa belli bir ücret limiti var. Ev sahipleri kafalarına göre bir miktar belirleyemiyorlar.

SAALE IRMAĞI VE PARKLAR

Her ne kadar Christmas zamanı olsa da her tatilde olduğu gibi Helin her daim ders çalışması gerektiğinden çoğu zaman ben kendim gezdim Jena’yı. İkinci kez gittiğim için her yerini biliyordum zaten. Jena, ilk kez gitseniz dahi kolayca gezilecek bir kent zaten. İnanılmaz pratik bir kent. Almanya’nın her kentinde olduğu gibi tüm şehir içini gezen tramlar var zaten. Ama ben yürümeyi tercih ediyorum. Helin’in evi de şehir merkezine yakındı. Her sabah sabah yürüyüşümü içinden Saale ırmağının geçtiği parkta yaptım. Neredeyse şehrin merkezinden geçen ırmak şehre ayrı bir güzellik katıyor. Gençler bu parkta çeşitli sporlar yapıp bahar aylarında da üniveristelerin aktivitelerini gerçekleştirdiği park. 

DOĞU ALMANYA’DA IRKÇILIK

Doğu Almanya şehrinde ırkçı söylemlerle ortaya çıkan AFD partisinin yüksek oranda oy aldığı görülebilir. Ancak temelde bu partiye oy verenlerin çoğu kırsal bölgelerde yaşayan ve ortalama yaşları 60 üzerinde olan kişilerdir. Şehirde üniversitelerin olduğu merkezde yabancı öğrenciler oldukça yoğun olduğundan şehirde ırkçı davranışlar pek görülmüyordu. Ancak son zamanlarda özellikle İsrail-Filistin savaşı sonrası özellikle Müslümanlara karşı ırkçı davranışların artığı görülüyor. Tüm dünya’da sanırım durum pek farklı değil. 

JENA’NIN TARİHİ 

Jena, Orta Çağ’a kadar uzanan zengin bir tarihe sahiptir. İlk olarak 9. yüzyılda adı geçen şehir, Orta Çağ’da bir pazar kasabası ve ticaret merkezi olarak büyümüştür. 16. yüzyılda Jena, dini Reformasyonun merkezi haline geldi ve Martin Luther ve Philipp Melanchthon da dahil olmak üzere hareketin önde gelen isimlerine ev sahipliği yaptı.

18. yüzyılda, Jena bir ekonomik ve kültürel büyüme dönemi yaşadı ve Alman Aydınlanmasının merkezi haline geldi. Şehir, filozof Immanuel Kant ve yazar Johann Wolfgang von Goethe de dahil olmak üzere zamanın birçok önemli şahsiyetine ev sahipliği yapmıştır.

19. yüzyılda Jena, 1803’te Jena Üniversitesi’nin kurulması ve çeşitli araştırma kurumlarının kurulmasıyla önemli bir sanayi ve bilim merkezi haline geldi. Şehir ayrıca, dünyanın önde gelen hassas alet üreticilerinden biri haline gelen Carl Zeiss AG gibi birçok büyük şirketin büyümesini gördü.

İkinci Dünya Savaşı sırasında, Jena bombalama sonucu ağır hasar gördü ve şehir merkezinin çoğu yıkıldı. Savaştan sonra Jena, Doğu Almanya’nın bir parçasıydı ve önemli ölçüde yeniden yapılanma ve modernizasyondan geçti. Bugün şehir, üniversitesi ve araştırma kurumlarının yanı sıra güzel parkları ve bahçeleriyle tanınan canlı bir kültürel ve ekonomik merkezdir.

JENA’DA GEZİLECEK YERLER

  • Friedrich Schiller Üniversitesi – 1558 yılında kurulan üniversite, Almanya’nın en eski ve en prestijli üniversitelerinden biridir. Güzel mimarisi ve aralarında Friedrich Nietzsche ve
  • Goethe’nin de bulunduğu birçok ünlü figürün mezun olduğu okul olmasıyla bilinir.
  • JenTower – Şehrin panoramik manzarasını sunan 120 metre yüksekliğinde bir kule.
  • Goethe-Schiller Anıtı – Jena’da yaşayan ve çalışan iki ünlü Alman yazar Goethe ve Schiller’in heykeli.                                                                                                                                                                                      
  • Jena Botanik Bahçesi – Dünyanın dört bir yanından 13.000’den fazla bitki türünün bulunduğu güzel bir bahçe.                                                                                                                                                                         
  • Eski Şehir – St. Michael Kilisesi ve Belediye Binası da dahil olmak üzere iyi korunmuş ortaçağ ve Rönesans dönemi binaları ile Jena’nın tarihi merkezi.
  • Jenaer Friedhof – Goethe, Schiller ve Kant da dahil olmak üzere Jena’nın tarihindeki birçok önemli şahsiyetin mezarına ev sahipliği yapan bir mezarlık.
  • Ernst-Abbe-Platz – Üniversite Kütüphanesi ve Jena Tiyatrosu da dahil olmak üzere birçok önemli binaya ev sahipliği yapan bir meydan.
  • Carl Zeiss Planetaryum – Astronomi ve uzay bilimi hakkında gösteriler ve sergiler sunan bir planetaryum.                                                                                                                            
  • Jena Müzesi – Orta Çağ’dan günümüze Jena’nın tarihini anlatan bir müze. 
  • Jenoptik – Ziyaretçilerin gezebileceği ve deneyimleyebileceği, kameralar ve lazer sistemleri dahil olmak üzere hassas aletler üreten bir yüksek teknoloji şirketi.

Helin’in üniversitesi Friedrich Schiller Üniversitesini ilk gittiğimde de ziyaret etmiştim. Helin okulunu gezdirmişti bana. Jen tawer’e de ilk gidişimde çıkmıştık. Jena’ya kuşbakışı bakmıştık ve Jena’nın her yerini en tepeden izlemiştik. Almanya’nın her kentinde var. Yukarıya çıkmak için ücret ödüyorsunuz. En yüksek teras alanında da kafeler var. Kahvelerinizi içerken Şehri seyredalabilirsiniz. Jena’nın parkları ve botanik bahçeleri de özellikle bahar aylarında daha keyifli oluyor. Kışın karla kaplanıyor. Elbette karlı zamanlar da keyifli. Biz çok eğlenmiştik Helin’le  kar kaplı parkta.

JENA OLD CİTY  

Her gezdiğim şehrin mutlaka eski şehrini de gezmeye bayılıyorum. O şehrin tarihi orada saklı oluyor. Yüzyıllar öncesinde yapılan binalar, sokaklar, tarihi müzeleri gezmek benim için daha keyifli. Jena’nın da eski şehri şehir merkezinde ve eski ile yeni yan yana. Dar sokaklarındaki restoranlar, kafeler ve barlar çok güzel. Çok büyük bir şehir olmadığından ikinci gidişimde de aynı restoranlarda yemek yeyip, aynı kafede kahvelerimizi içmek güzeldi. 2 yıl sonra bile aynı kalite, aynı fiyatların olması da inanılmaz şaşırtıcıydı benim için. Her ay hatta her hafta fiyat değişikliği (artışı) yapılan bir ülkede yaşamak da ne acı. 

JENA’NIN SOSİSLERİ

Thüringen Eyaleti (özellikle de Jena)  üniversiteleri yanında sosisleriyle de ünlü bir eyalettir. Sosis her restoranın ana menüsü olsa da sokaktaki büfeler en iyileri. Jena’nın kütüphanesinin yanında bulunan büfe ise en meşhuru. İlk yediğim zaman büyüklüğü beni şaşırtmıştı. Minicik bir ekmeğin arasına konulan kocaman sosisleri denemeden asla dönmeyin. Elbette yanına en çok yakışan ise buz gibi bir bira olmazsa olmazdır. 

ST. MİCHAEL KİLİSESİ

Christmas günü sabah yürüyüşümü parkta yaptıktan sonra eski şehirden geçerken sabahın çok erken saatleri olduğundan sessizlik hakimdi ancak kulağıma gelen ilahi sesleri beni St. Michael Kilisesine sürükledi. Kapıyı açıp içeriye girdiğimde neredeyse bütün Jena halkı oradaydı. Büyülenmiş gibi bir kenara oturdum. İnanılmaz bir ilahiydi. Kilisenin papazı arada konuşuyor sonra tekrar ilahiler çalınıyordu piyano eşliğinde. Bir süre oturdum ben de. Bu müzik ruhuma iyi gelmişti. 

ALMANYA’DA ALIŞ-VERİŞ VE FİYATLAR

İlk kez Almanya’ya 2017 yılında gitmiştik Helin ile Stuttgart’a. “Almanya’nın Stuttgart şehrinde 15 gün” başlığıyla yazmıştım Stuttgart’ı.  Dileyen okuyabilir.

Almanya’nın hemen hemen her şehrinde ekmek, süt, tavuk, et gibi temel gıdalar da temizlik-hijyen ürünleri de aynı fiyat. Ayrıca her bütçeye uygunu bulabilirsiniz. 2024 yılında da fiyatlar aynıydı. 7 yılda hiçbir şey değişmedi. 2017 ‘de 1 euro 4,1 tl imiş. 50 euroluk alış-veriş 205 tl tutuyordu. Daha sonra 2019 yılında Helin Almanca kursu için Leipzig’e  ilk gittiğimizde yurt için alışveriş yapmıştık. 2019 yılında 1 euro 6,3 tl’imiş. Yaptığımız alış-veriş 50 euro tutmuştu. Hatta bahse girmiştik Helin ile,ben 100 euro tutacak demiştim Helin ise 50 demişti. 50 euro tutmuştu şaşırmıştım çok. 50 euro o zamanki kurdan 350 tl ediyordu. 2020 yılında Jena’ya taşındı Helin Üniversite eğitimi için. 1 euro 9,4 tl’imiş. Yine 50 euroluk bir alış-veriş yapmıştım gittiğim ilk gün. 50 euro 9.4 tl’den 470 tl tutmuştu. Ve 2021 Jena; 1 euro 14,6. 50 euro’luk alışveriş 734 tl. 2023 yılı, bu yıl aralık ayında 1 euro 32,6 tl. Yine alış-verişim 50 euro tuttu ancak bu sefer 1630 tl ödedim. 2017 yılından 2023 yılının son günlerine 7 yılda 8 kat fark. Kızım Alman’ya’ya ilk gittiğinde 350 euro harçlık yolluyordum. 2,205 tl tutuyordu. Şu an 350 euro=11,550 tl. Avrupada çocuk okutmak artık çok da mümkün görünmüyor biz Kıbrıs’lılar için. Neyse ki benim kızım mezun olmak üzere. 

Not: Haftaya Thüringen eyaletinin diğer şehirleri Weimar ve Erfurt’u gezeceğiz birlikte. Hem de Christmas marketleriyle. İyi Pazar okumaları dilerim. 

Bana ulaşmak belki yorum ya da katkılar koymak isteyenler için mailim;

[email protected]