Mağusa Gazi İlkokulu
Hani derler ya yüz yılık bir tarih orası. İşte tam da öyle bir yer Mağusa Gazi İlkokulu…
Şu anda yapım tarihi itibariyle bir asırlık çınar ilkokulumuz.
Geçen yüzyılın başında suriçinde ilk kez bir ilkokulu kuranlar, 1920’lerin ilk yarısı olacak, Atatürk ismini vermek istemişler okula. Haliyle İngiliz idaresindeki bir adadan bahsediyoruz. İngilizler Atatürk ismine karşı çıkmışlar. Okul için Gazi Mustafa Kemal’in ismini beyinlerine kazıyanlar Atatürk olmazsa Gazi olsun demişler okulumuzun ismi. Öyle de olmuş.
Yıllar geçmiş ama okulumuz dimdik ayakta “Gazi İlkokulu” olarak binlercemizi yetiştirmeye devam etmiş.
İlkokulların 6 yıl olduğu yıllarda Mağusa 1. Sınıflar Pertev Paşa İlkokulu’na giderdik önce. Tüm Mağusa’ya 4 sınıf yeterdi. Şimdiki Mağusa Kültür Derneği’nin olduğu Ramiz Gökçe Yolu’nun Necip Tözün Yolu’na bağlandığı noktada olan Pertev Paşa İlkokulumuz şu anda sivil topluma hizmet ediyor. (Fakat yapılan tadilatlarla güzelim kemerli okulumuza gelişigüzel müdahaleler olmuş ve ne yazık ki ana binamız tüm özelliğini kaybetmiştir.)
İlk sınıfı Pertev Paşa İlkokulu’nda bitirdikten sonra Gazi, Canbulat ve Karakol İlkokullarına dağılırdık. Yaklaşık 9 bin Kıbrıslı Türk nüfusa sahip Mağusamızda 3 ilkokulumuz bizlere yeterdi.
Bizim payımıza Gazi İlkokulu düşmüştü. Geri kalan 5 yılımızı Gazi’de okumuştuk. Çok güzel insanların arasında, mükemmel diyebileceğimiz öğretmenlerimiz vardı. Kalabalık sınıflarda her gün ilk ders saatinde Koop Süt dağıtılır, sütlerimizi içtikten sonra da “Günlük Olaylar” dersimiz olurdu. Her öğrenci her gün bir haberi, bir olayı sınıfta kalkıp anlatmak zorundaydı.
1974 sonrası okulumuz az da olsa kalabalıklaşmıştı. Güneyden gelenlerle sayımız artmıştı. 5. Sınıfı “Barakalarda” okumuştuk. Okulun kuzey tarafında lamarinadan yapılmış barakadan sınıflarda derslerimiz çok keyifliydi. Şu anda o yapılar yıkılmaya yüz tutmuş gibi… Hala kullanılıyor mu acaba, bilmiyorum.
Okulun ana binasıyla barakalar arasında şimdiki betonarme bina yoktu. Tarihi ana binaya hiç de uygun olmayan bir mimarıyla yapılan derslikler bir ihtiyaca karşılık yapılmış olabilir fakat güzelim okulumuzda göze hoş gelmeyen bir şekilde inşa edilmişler.
Yıllar akıp geçmiş suriçinde öğrenci nüfusu azlığından belki de Canbulat İlkokulu artık kullanılmıyor. Terk edilmiş durumda.
Gazi İlkokulumuz bu yıl köklü bir yenilemeden geçmiş. Öncelikle asırlık okulun güzel bir yenilemeden geçmesinde katkısı olanlara buradan teşekkür etmek gerekiyor. Bahçesiyle, çevresiyle ve tarihi ana binasıyla beraber kentin merkezinde konumlanmış okul, pırıl pırıl yeni görüntüsüyle herkesin dikkatini çekmiş.
Bu güzelliği gölgede bırakacak -belki de bir ihtiyaçtan kaynaklanan- bir girişimle ana bina ile tuvaletler arasında demir profil ve plastik çatıdan bir bağlantı yapılmış. Sosyal medyada gelen tepkiler dikkate alınmış ve şu anda bu yapı oradan güzel bir düşünce ile kaldırılmıştır. Güzel girişimleriyle takdir alan okul idaresi, bir yanlıştan dönme erdemiyle bence gerçekten büyük bir övgüyü da fazlasıyla hakketmiştir.
Yeni eğitim yılında yeniden güzel insanların yetişmesine katkı koyacak tüm okul idaresine, müdür ve öğretmenlerine başarılı ve kesintisiz bir eğitim yılı diliyorum.